Ботаніка: цікаві факти
— Відомі всім гриби виростають за 3-6 днів, гинуть через 1-14 днів. Гриби, що входять до складу лишайника живуть до 600 років.
— Хвоїнка ялинки живе на дереві 7-9 років, після чого падає, і на її місці виростає нова.
— Рослини- хижаки мешкають на грунтах, бідних мінеральними солями. Усього їх налічується близько 500 видів. Найбільш відомі: росичка, венерина мухоловка, непентес, росоліст.
— Одна рослина росички за день здатна переварить кілька десятків комах.
— Найдрібніша квіткова рослина — вольфія бескорневая. Розмір її всього близько 1 мм.
— Гігантський кактус висотою 15-20 м. Містить до 3 тис.л. води і може обходитися без неї до двох років.
— Ліси на планеті зникають зі швидкістю 20 га на хв.
— Помідори потрапили в Росію в 1850р.
— Сірники традиційно виготовляють з одного виду осики.
— Відомі всім гриби виростають за 3-6 днів, гинуть через 1-14 днів. Гриби, що входять до складу лишайника живуть до 600 років.
— Хвоїнка ялинки живе на дереві 7-9 років, після чого падає, і на її місці виростає нова.
— Рослини- хижаки мешкають на грунтах, бідних мінеральними солями. Усього їх налічується близько 500 видів. Найбільш відомі: росичка, венерина мухоловка, непентес, росоліст.
— Одна рослина росички за день здатна переварить кілька десятків комах.
— Найдрібніша квіткова рослина — вольфія бескорневая. Розмір її всього близько 1 мм.
— Гігантський кактус висотою 15-20 м. Містить до 3 тис.л. води і може обходитися без неї до двох років.
— Ліси на планеті зникають зі швидкістю 20 га на хв.
— Помідори потрапили в Росію в 1850р.
— Сірники традиційно виготовляють з одного виду осики.
Хімія кави
Більшість
людей планети не уявляють свого життя без кави. Можливо, хтось і не згодний із
цим, але за статистикою
63% людства полюбляє неповторний кавовий напій, що придає сил, міцності
клітинам та енергії організму. Різниця, звичайно, в тому: ростуть кавові дерева
у вашій країні, чи ні. Країни, де ростуть кавові дерева, тобто експортерами
кави є: Бразилія, Колумбія, Уганда, Гватемала, Сальвадор, Мексика, Індонезія,
Коста-Ріка, Камерун, Перу, Кенія, Конго, Нікарагуа, Еквадор, Гондурас, Гаїті,
Венесуела та ін.
Кавове дерево - вічнозелена рослина заввишки 5-10
м - зі шкірястими листками та білими квітками із
запахом жасмину, з яких утворюється плід - ягода червоного або
фіолетово-синього кольору з двома насінинами в соковитій м'якоті - «кавові
зерна», з яких готують каву. Цвіте протягом усього року. Нестиглі зернята мають
сіро-зелений колір.
Належить кавове дерево до родини Маренові. Його
вічнозелені або листопадні дерева та чагарники утворюють хащі в Ефіопії та
долинах річок Абіссінського нагір'я. Вони тут ростуть усюди - вздовж доріг та
вулиць, на подвір'ях будинків і, звичайно, будь-якому гостю тут пропонують
чашку кави.
Точно невідомо, коли людина вперше почала
використовувати зерна кави. У XIV-XV ст. на Аравійському півострові виведено
культурні сорти цієї рослини і саме з тих часів кавове дерево поширилося на
інших континентах. Щоб дійти до чашки кави на нашому столі кавові плоди
здійснюють дивовижні мандрівки: в кошиках на плечах робітників, у мішках на транспортних
засобах, через моря і океани у
величезних паках на пароплавах, через полиці магазинів і нарешті через руки людини,
яка готує її для вживання.
Уперше спосіб приготування розчинної кави був
запропонований 1901 р. японським хіміком, але в той час до цього відкриття
поставилися байдуже. Велика і відповідальна справа - правильно приготувати і
подати каву. Ось кілька маленьких порад для приготування смачної кави:
-Один з найважливіших компонентів кави вода
повинна бути чистою і свіжою.
-Подають каву в тому посуді, де її готували, або в
кав'ярнику. Але наливають не всі чашки відразу, а по одній кожному гостю.
- І нарешті, у кожній країні каву готують по
різному. Наприклад, по-східному бразильська кава, кава по-яванськи, кава
по-ірландськи, віденська кава, кава з шоколадом, мармурова кава.
Під час смаження кавових зерен відбуваються
складні хімічні перетворення.
З усіх речовин найкраще вивчений
кофеїн. Кава містить понад 30
різних органічних кислот - яблучну, лимонну, оцтову, але найбільше хлорогенової
кислоти (від 4 до 5 %). При обжарюванні ця кислота розкладається, утворюючи
речовини, що надають каві своєрідного в'яжучого смаку. У кавових зернах
міститься і складна органічна речовина танін, яка надає їй гіркого смаку. Але
хімія кави вивчена не до кінця, дослідження продовжуються й нині. Найбільше
вживають кави країни Латинської Америки, Швеція - 7,3 кг у рік на людину, а найменше
у Англії, там п'ють чай.
Є понад 1000 сортів кави. Ефіопія (аравійський
сорт) - Арабіка, Робуста, Харар, Джимо; Бразилія - Сантос, Парана, Мінас;
Гвінея - Робуста; Йемен - Мокко; до Мокко додають, бо його дуже мало вирощують,
Яффей, Шаркі, Матарі, Хеймі.
На сьогоднішній день Бразилія і Колумбія - основні
світові виробники кави. Більшість плантацій розташовані на південному сході
Бразилії, де налічується майже 3 млн. кавових дерев.
Приготування кавового напою в Ефіопії: у центрі
кав’ярні стоїть жаровня на вугіллі, чорний скляний глечик, каструля з водою,
тарілка із зернами кави і дерев'яна ступка з товкачем. Дві дівчини в
національних сукнях готують напій. Одна з них у спеціальній кадильниці готує
пахощі. Друга смажить на вугіллі свіжі зерна зеленого кольору, попередньо
вимивши їх та безперервно помішуючи. Хвилин за сім насінини стають
золотаво-коричневими. Дівчата ретельно розтирають їх у ступці, висипають в
глечик (джбану) і, заливши сирою водою, ставлять на жаровню. Через кілька
хвилин над вузькою шийкою джбани з'являється блакитний пар, а потім пінка.
Після того, як кава трішки відстоялася, її урочисто наливають в чашку,
прикрашаючи гілочкою м'яти. Напій стає настільки ароматним, чудово гіркуватим і
освіжаючим.
Цікаві
факти про каву
-Кава як лікувальний засіб застосовувалася в
арабській медицині ще в 900-1000 pp. н.е., а її друге народження відбулося
після відкриття кофеїну; у результаті багаторічної селекції араби створили один
з найкращих сортів «Мокко».
-Роком появи кави в Росії вважається 1665 p., коли
придворний лікар призначив царю Олексію Михайловичу рецепт - варена кава.
-Перси і турки вважали її ліками, які допомагають
проти нежитю і головних болів.
- Бразильська кава зі штатів Ріо і Вікторія має
характерний лікарський запах і смак через йодисті сполуки, які є в ґрунті.
- Щоб відновити аромат кави - «оживити» зерна,
треба промити їх у холодній воді та просушити в гарячій духовці.
- Там, де цвітуть кавові дерева, бджолиний мед має
зовсім незвичний для нас колір.
- У павуків під впливом кофеїну виникає щось
подібне неврозу: змінюється закономірність плетіння павутини і виходить
хаотичний візерунок.
- Ескіз ілюстрації башти Кодар Люксембурського
Палацу, яка стала відомою завдяки книжкам Віктора Гюго, належить руці самого
письменника: він намалював її сірником на кавовій гущі, коли снідав в одному з
паризьких бістро.
- Хороша кава - чорна, гаряча, як пекельний
вогонь, солодка, як поцілунок.
- Посуд, у якому заварюють каву в Турції
називають джезва, турка.
- Краще зберігати кавові зерна щільно закритими у
скляному посуді.
- Бронзовий пам'ятник кавовому дереву є у
Бразилії.
- Прославив каву в своєму творі композитор Бах:
Кантата №211.
- Кава широко використовується в геральдиці поряд
з пшеницею, рисом, пальмою та дубом. Гілки з плодами цієї рослини можна побачити
у гербових вінках Бразилії, Уганди, Сальвадору.
Пийте каву на здоров’я !!!!
Важкі географічні назви
1.Ходмевевашархей,Меддьешедьхаза, Кішкунфеледьхаза, Терексентміклош, Кішкунлацхаза, Шаторальяуйхей, Береттьоуйфалу, Казінцбарціка, Секешфехервар, Фертесентміклош, Мошонмадьяровар, Ясарроксалаш, Пюшпекладань - населені пункти в Угорщині
2.Амбухімахазу, Амбатундразака, Амбатусуратра-Мадагаскар, Інуарфігссуан, Кувдлорссуак, Тінгміарміут - Гренландія
3.Уджунгпанданг, Танджунгбалай, Пематангсіантар, Падангсідемпуан - Індонезія
4.Кхемаракпхумінвіль - Камбоджа
5.Накхонпханом, Нахон-Ратчасіма, Накхонсітхаммарат - Таїланд
6.Шріджаяварденепуракотте - столиця Шрі-Ланки
7.Гваннадальсхнукюр - вулкан на острові Ісландія
8.Попокатепетль, Льюльяйльяко - вулкани в Південній Америці
◘ У кого більше ніг: у п'яти восьминогів або у чотирьох кальмарів?
◘ У цієї тварини дві праві ноги і дві ліві ноги, дві ноги спереду і стільки ж ззаду. Скільки ніг у цієї тварини?
◘ Які ягоди з буквою «М» - солодкі, а з буквою «К» - гіркі?
(
◘ Яка тварина ходить тільки літерою «М»?
◘ У якого слона немає хобота?
◘ На якому базарі найбільший шум?
◘ Чим відрізняється пташиний базар від пташиного ринку?
◘ Назвіть овоч для закидання поганих акторів.
◘ Який овоч необхідний для перевірки принцес на чистоту королівської крові?
◘ Який злак може рости ... на людині?
◘ Назвіть тварин-альпіністів.
◘ «Економічна порода собак - це...
◘ Яка дика кішка потрапила в співтовариство автомобілів?
◘ Який птах є великим видавцем шкільних підручників?
◘ Назвіть квіткову позу йога.
◘ Чиї очі не бояться, а люблять дивитися на сонечко?
◘ Назвіть хвойний зразок стрункості людської фігури.
◘ Талія якої тварини є еталонним зразком тонкої талії для всіх жінок?
◘ Яка тварина служить зразком для биття дітей?
◘ Назва якої птиці весь час чується в будівельних лісах?
◘ Яка водоплавна птиця написала відомі книги?
ЦІКАВА ХІМІЯ
Немає коментарів:
Дописати коментар