Це цікаво!



Ботаніка: цікаві факти

 — Відомі всім гриби виростають за 3-6 днів, гинуть через 1-14 днів. Гриби, що входять до складу лишайника живуть до 600 років. 

— Хвоїнка ялинки живе на дереві 7-9 років, після чого падає, і на її місці виростає нова.

 — Рослини- хижаки мешкають на грунтах, бідних мінеральними солями. Усього їх налічується близько 500 видів. Найбільш відомі: росичка, венерина мухоловка, непентес, росоліст.

 — Одна рослина росички за день здатна переварить кілька десятків комах.

 — Найдрібніша квіткова рослина — вольфія бескорневая. Розмір її всього близько 1 мм.

 — Гігантський кактус висотою 15-20 м. Містить до 3 тис.л. води і може обходитися без неї до двох років.

 — Ліси на планеті зникають зі швидкістю 20 га на хв.

 — Помідори потрапили в Росію в 1850р.

 — Сірники традиційно виготовляють з одного виду осики.

Хімія кави
Більшість людей планети не уявляють свого життя без кави. Можливо, хтось і не згодний із цим, але за статистикою 63% людства полюбляє неповторний кавовий напій, що придає сил, міцності клітинам та енергії організму. Різниця, звичайно, в тому: ростуть кавові дерева у вашій країні, чи ні. Країни, де ростуть кавові дерева, тобто експортерами кави є: Бразилія, Колумбія, Уганда, Гватемала, Сальвадор, Мексика, Індонезія, Коста-Ріка, Камерун, Перу, Кенія, Конго, Нікарагуа, Еквадор, Гондурас, Гаїті, Венесуела та ін.
Кавове дерево - вічнозелена рослина заввишки 5-10 м - зі шкірястими листками та білими квітками із запахом жасмину, з яких утворюється плід - ягода червоного або фіолетово-синього кольору з двома насінинами в соковитій м'якоті - «кавові зерна», з яких готують каву. Цвіте протягом усього року. Нестиглі зернята мають сіро-зелений колір.
Належить кавове дерево до родини Маренові. Його вічнозелені або листопадні дерева та чагарники утворюють хащі в Ефіопії та долинах річок Абіссінського нагір'я. Вони тут ростуть усюди - вздовж доріг та вулиць, на подвір'ях будинків і, звичайно, будь-якому гостю тут пропонують чашку кави.
Точно невідомо, коли людина вперше почала використовувати зерна кави. У XIV-XV ст. на Аравійському півострові виведено культурні сорти цієї рослини і саме з тих часів кавове дерево поширилося на інших континентах. Щоб дійти до чашки кави на нашому столі кавові плоди здійснюють дивовижні мандрівки: в кошиках на плечах робітників, у мішках на транспортних засобах,  через моря і океани у величезних паках на пароплавах, через полиці магазинів і нарешті через руки людини, яка готує її для вживання.
Уперше спосіб приготування розчинної кави був запропонований 1901 р. японським хіміком, але в той час до цього відкриття поставилися байдуже. Велика і відповідальна справа - правильно приготувати і подати каву. Ось кілька маленьких порад для приготування смачної кави:
-Один з найважливіших компонентів кави вода повинна бути чистою і свіжою.
-Каву не варять, а заварюють, не доводячи її до кипіння, перед цим заливають вологі зерна холодною водою, тоді під час нагрівання органічні речовини більше екстрагуються водою і смак стає ароматнішим.
-Подають каву в тому посуді, де її готували, або в кав'ярнику. Але наливають не всі чашки відразу, а по одній кожному гостю.
- І нарешті, у кожній країні каву готують по різному. Наприклад, по-східному бразильська кава, кава по-яванськи, кава по-ірландськи, віденська кава, кава з шоколадом, мармурова кава.

Під час смаження кавових зерен відбуваються складні хімічні перетворення. 
З усіх  речовин найкраще вивчений кофеїн.  Кава містить понад 30 різних органічних кислот - яблучну, лимонну, оцтову, але найбільше хлорогенової кислоти (від 4 до 5 %). При обжарюванні ця кислота розкладається, утворюючи речовини, що надають каві своєрідного в'яжучого смаку. У кавових зернах міститься і складна органічна речовина танін, яка надає їй гіркого смаку. Але хімія кави вивчена не до кінця, дослідження продовжуються й нині. Найбільше вживають кави країни Латинської Америки, Швеція - 7,3 кг у рік на людину, а найменше у Англії, там п'ють чай.
Є понад 1000 сортів кави. Ефіопія (аравійський сорт) - Арабіка, Робуста, Харар, Джимо; Бразилія - Сантос, Парана, Мінас; Гвінея - Робуста; Йемен - Мокко; до Мокко додають, бо його дуже мало вирощують, Яффей, Шаркі, Матарі, Хеймі.
На сьогоднішній день Бразилія і Колумбія - основні світові виробники кави. Більшість плантацій розташовані на південному сході Бразилії, де налічується майже 3 млн. кавових дерев. 
Приготування кавового напою в Ефіопії: у центрі кав’ярні стоїть жаровня на вугіллі, чорний скляний глечик, каструля з водою, тарілка із зернами кави і дерев'яна ступка з товкачем. Дві дівчини в національних сукнях готують напій. Одна з них у спеціальній кадильниці готує пахощі. Друга смажить на вугіллі свіжі зерна зеленого кольору, попередньо вимивши їх та безперервно помішуючи. Хвилин за сім насінини стають золотаво-коричневими. Дівчата ретельно розтирають їх у ступці, висипають в глечик (джбану) і, заливши сирою водою, ставлять на жаровню. Через кілька хвилин над вузькою шийкою джбани з'являється блакитний пар, а потім пінка. Після того, як кава трішки відстоялася, її урочисто наливають в чашку, прикрашаючи гілочкою м'яти. Напій стає настільки ароматним, чудово гіркуватим і освіжаючим.
А ось як готують каву в країнах Ближнього Сходу, адже у Сирії та Лівії з ранку до вечора п'ють каву. Немає хатини, де б не запропонували чашечку кави: тільки на самому дні чашки трішки коричневої рідини, лизнувши якої, відчувається нестерпна гіркота. Вона швидко проходить, а через деякий час з людиною починає відбуватися щось незвичне: незвичайна бадьорість і легкість,прилив сил, навіть дихається по-іншому. Це краща Геджавська кава (область у Саудівської Аравії, розташована вздовж берегів Червоного моря). А чому її подають так мало?  Тому, що якщо випити цієї кави повну чашку, можна померти. Ось, виявляється, які бувають сорти кави.
 Цікаві факти про каву
-Кава як лікувальний засіб застосовувалася в арабській медицині ще в 900-1000 pp. н.е., а її друге народження відбулося після відкриття кофеїну; у результаті багаторічної селекції араби створили один з найкращих сортів «Мокко».
-Роком появи кави в Росії вважається 1665 p., коли придворний лікар призначив царю Олексію Михайловичу рецепт - варена кава.
-Перси і турки вважали її ліками, які допомагають проти нежитю і головних болів.
- Бразильська кава зі штатів Ріо і Вікторія має характерний лікарський запах і смак через йодисті сполуки, які є в ґрунті.
- Щоб відновити аромат кави - «оживити» зерна, треба промити їх у холодній воді та просушити в гарячій духовці.
- Там, де цвітуть кавові дерева, бджолиний мед має зовсім незвичний для нас колір.
- У павуків під впливом кофеїну виникає щось подібне неврозу: змінюється закономірність плетіння павутини і виходить хаотичний візерунок.
- Ескіз ілюстрації башти Кодар Люксембурського Палацу, яка стала відомою завдяки книжкам Віктора Гюго, належить руці самого письменника: він намалював її сірником на кавовій гущі, коли снідав в одному з паризьких бістро.
- Хороша кава - чорна, гаряча, як пекельний вогонь, солодка, як поцілунок.
- Посуд, у якому заварюють каву в Турції називають  джезва, турка.
- Краще зберігати кавові зерна щільно закритими у скляному посуді.
- Бронзовий пам'ятник кавовому дереву є у Бразилії.
- Прославив каву в своєму творі композитор Бах: Кантата №211.
- Кава широко використовується в геральдиці поряд з пшеницею, рисом, пальмою та дубом. Гілки з плодами цієї рослини можна побачити у гербових вінках Бразилії, Уганди, Сальвадору.
Пийте каву на здоров’я !!!!

Важкі географічні назви


1.Ходмевевашархей,Меддьешедьхаза, Кішкунфеледьхаза, Терексентміклош, Кішкунлацхаза, Шаторальяуйхей, Береттьоуйфалу, Казінцбарціка, Секешфехервар, Фертесентміклош, Мошонмадьяровар, Ясарроксалаш, Пюшпекладань - населені пункти в Угорщині


2.Амбухімахазу, Амбатундразака, Амбатусуратра-Мадагаскар, Інуарфігссуан, Кувдлорссуак, Тінгміарміут - Гренландія

3.Уджунгпанданг, Танджунгбалай, Пематангсіантар, Падангсідемпуан - Індонезія

4.Кхемаракпхумінвіль - Камбоджа
5.Накхонпханом, Нахон-Ратчасіма, Накхонсітхаммарат - Таїланд

6.Шріджаяварденепуракотте - столиця Шрі-Ланки

7.Гваннадальсхнукюр - вулкан на острові Ісландія

8.Попокатепетль, Льюльяйльяко - вулкани  в Південній Америці

ЖАРТІВЛИВА БІОЛОГІЧНА ВІКТОРИНА

 У кого більше ніг: у п'яти восьминогів або у чотирьох кальмарів?

 У цієї тварини дві праві ноги і дві ліві ноги, дві ноги спереду і стільки ж ззаду. Скільки ніг у цієї тварини?

 Які ягоди з буквою «М» - солодкі, а з буквою «К» - гіркі?
(
 Яка тварина ходить тільки літерою «М»?

 У якого слона немає хобота?

 На якому базарі найбільший шум?
   
 Чим відрізняється пташиний базар від пташиного ринку?

 Назвіть овоч для закидання поганих акторів.

 Який овоч необхідний для перевірки принцес на чистоту королівської крові?

 Який злак може рости ... на людині?

 Назвіть тварин-альпіністів.

 «Економічна порода собак - це...

 Яка дика кішка потрапила в співтовариство автомобілів?

 Який птах є великим видавцем шкільних підручників?

 Назвіть квіткову позу йога.

 Чиї очі не бояться, а люблять дивитися на сонечко?

 Назвіть хвойний зразок стрункості людської фігури.

 Талія якої тварини є еталонним зразком тонкої талії для всіх жінок?

 Яка тварина  служить зразком для биття дітей?

 Назва якої птиці весь час чується в будівельних лісах?

 Яка водоплавна птиця написала відомі книги?

ЦІКАВА ХІМІЯ

Домашні досліди: вирощування кристалів кухонної солі. 


Приготувати насичений розчин кухонної солі. Потім в нього помістити тонку гілочку, і, по мірі випаровування води з розчину, на гілочці будуть «рости» кристали кухонної солі. Банку з розчином не можна струшувати або повертати. А коли через 2 тижні кристали виростуть, паличку треба дуже обережно вийняти з розчину і обсушити. А потім при бажанні можна покрити виріб безбарвним лаком.




Немає коментарів:

Дописати коментар

8 вересня -  День фізичної культури і спорту України Традиційне святкування Дня фізичної культури і спорту в Україні припадає на др...